Mobiele ransomware creëren zonder programmeerkennis

Het wordt voor cybercriminelen steeds eenvoudiger ransomware voor mobiele platformen te ontwikkelen. Steeds meer Trojan Development Kits (TDK’s) worden online aangeboden waarmee aanvallers via een gebruiksvriendelijke interface zonder programmeerkennis ransomware voor Android kunnen creëren.

Een Trojan Development Kit voor het Android platform (bron: Symantec)

Hiervoor waarschuwt Dinesh Venkatesan van beveiligingsbedrijf Symantec. De TDK’s maken het creëren van ransomware relatief eenvoudig. Gebruikers downloaden simpelweg een gratis app en passen de ransomware naar hun wensen aan door verschillende opties te selecteren. Denk hierbij aan het icoon van de malware, de encryptiesleutel waarmee data op apparaten van slachtoffer wordt versleuteld en de sleutel waarmee zij gegijzelde systemen kunnen ontsleutelen.

Eenmalige betaling

Vervolgens nemen zij via de app contact op met de ontwikkelaar van de TDK om een eenmalige betaling te doen. Zodra deze betaling binnen is bij de ontwikkelaar, kunnen gebruikers een onbeperkt aantal ransomware varianten creëren met behulp van de TDK. De ransomware wordt vervolgens gecreëerd en opgeslagen op het externe geheugen van de smartphone, waarna deze direct kan worden verstuurd naar potentiële slachtoffers. Het verspreiden van de ransomware is overigens iets wat in de TDK niet is geregeld en de verantwoordelijkheid is van de gebruiker.

De ransomware die met de TDK’s wordt gecreëerd lijkt wat betreft gedrag over het algemeen veel op Android ransomware Lockdroid. Hierbij wordt de volledige smartphone van slachtoffers in gijzeling genomen, wordt een zogeheten ‘SYSTEM_ALERT_WINDOW’ getoond en krijgen slachtoffers de mogelijkheid een unlockcode in te voeren.

Gericht op China

Venkatesan merkt op dat de TDK’s die hij heeft onderzocht allen gericht zijn op Chineestalige gebruikers. De onderzoeker merkt echter op dat de interface eenvoudig kan worden vertaald naar iedere gewenste taal. Venkatesan verwacht dan ook dat op korte termijn TDK’s in andere talen beschikbaar zullen zijn. Venkatesan stelt daarnaast dat de opkomst van TDK’s waarschijnlijk gaat zorgen voor een toename van het aantal mobiele ransomware varianten, aangezien iedere cybercrimineel hiermee mobiele ransomware kan creëren zonder hiervoor technische kennis nodig te hebben.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Jeff Costlow, CISO ExtraHop Ransomware is een cyberdreiging waar u al jarenlang over hoort en leest en daarom misschien beu bent. Aanvallers echter nog lang niet, die worden alsmaar slimmer. Zij kunnen er namelijk eenvoudig geld mee verdienen en slagen er steeds vaker in de toegangsbeveiliging van apparatuur en netwerken te omzeilen. Volgens het Verizon...