Mobiele ransomware creëren zonder programmeerkennis

Het wordt voor cybercriminelen steeds eenvoudiger ransomware voor mobiele platformen te ontwikkelen. Steeds meer Trojan Development Kits (TDK’s) worden online aangeboden waarmee aanvallers via een gebruiksvriendelijke interface zonder programmeerkennis ransomware voor Android kunnen creëren.

Een Trojan Development Kit voor het Android platform (bron: Symantec)

Hiervoor waarschuwt Dinesh Venkatesan van beveiligingsbedrijf Symantec. De TDK’s maken het creëren van ransomware relatief eenvoudig. Gebruikers downloaden simpelweg een gratis app en passen de ransomware naar hun wensen aan door verschillende opties te selecteren. Denk hierbij aan het icoon van de malware, de encryptiesleutel waarmee data op apparaten van slachtoffer wordt versleuteld en de sleutel waarmee zij gegijzelde systemen kunnen ontsleutelen.

Eenmalige betaling

Vervolgens nemen zij via de app contact op met de ontwikkelaar van de TDK om een eenmalige betaling te doen. Zodra deze betaling binnen is bij de ontwikkelaar, kunnen gebruikers een onbeperkt aantal ransomware varianten creëren met behulp van de TDK. De ransomware wordt vervolgens gecreëerd en opgeslagen op het externe geheugen van de smartphone, waarna deze direct kan worden verstuurd naar potentiële slachtoffers. Het verspreiden van de ransomware is overigens iets wat in de TDK niet is geregeld en de verantwoordelijkheid is van de gebruiker.

De ransomware die met de TDK’s wordt gecreëerd lijkt wat betreft gedrag over het algemeen veel op Android ransomware Lockdroid. Hierbij wordt de volledige smartphone van slachtoffers in gijzeling genomen, wordt een zogeheten ‘SYSTEM_ALERT_WINDOW’ getoond en krijgen slachtoffers de mogelijkheid een unlockcode in te voeren.

Gericht op China

Venkatesan merkt op dat de TDK’s die hij heeft onderzocht allen gericht zijn op Chineestalige gebruikers. De onderzoeker merkt echter op dat de interface eenvoudig kan worden vertaald naar iedere gewenste taal. Venkatesan verwacht dan ook dat op korte termijn TDK’s in andere talen beschikbaar zullen zijn. Venkatesan stelt daarnaast dat de opkomst van TDK’s waarschijnlijk gaat zorgen voor een toename van het aantal mobiele ransomware varianten, aangezien iedere cybercrimineel hiermee mobiele ransomware kan creëren zonder hiervoor technische kennis nodig te hebben.

Lees ook
Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.