Microsoft sleept Amerikaanse overheid voor de rechter wegens dataverzoeken

hamer-rechter-rechtszaak

Microsoft wil gebruikers inzicht kunnen geven in dataverzoeken van overheden die op hen betrekking hebben. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt dat de Amerikaanse overheid de Amerikaanse grondwet overtreedt door dit te verbieden. Microsoft sleept daarom het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor data op te slaan in de cloud. Dit biedt overheden de mogelijkheid persoonlijke data van gebruikers in handen krijgen door deze data op te vragen bij bedrijven die deze data voor gebruikers opslaan. Hiervoor kunnen overheden zogeheten dataverzoeken indienen. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven gebruikers in te lichten over het feit dat een dergelijk verzoek op hen betrekking heeft.

Wetgeving en rechtbanken lopen achter

Microsoft is het niet eens met deze werkwijze. Het bedrijf stelt dat gebruikers hun rechten niet opgeven indien zij private informatie verplaatsen van fysieke opslag naar de cloud. Microsoft is van mening dat de Amerikaanse wetgeving en rechtbanken de snelle ontwikkeling van de ICT-sector en de opkomst van de cloud niet hebben weten bijbenen, en dan ook achterlopen.

Om een idee te geven van de hoeveelheid gebruikers waarop dataverzoeken impact hebben geeft het bedrijf ook cijfers vrij over het aantal dataverzoeken dat het heeft binnengekregen. Microsoft stelt in de laatste 18 maanden 2.600 dataverzoeken te hebben binnengekregen. In ruim tweederde van deze zaken wordt geen datum genoemd waarop de verplichte geheimhouding afloopt, en Microsoft betrokken klanten dus mag informeren. Bij de overige zaken wordt een dergelijke data wel genoemd.

Schending van de grondwet

Microsoft is van mening dat de Amerikaanse overheid door deze werkwijze het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet schendt. Dit amendement is bedoeld om burgers te beschermen tegen onrechtmatige fouillering of arrestatie. Microsoft stelt dat de Amerikaanse overheid daarnaast het eerste amendement van de grondwet schendt door bedrijven niet de mogelijkheid te bieden te communiceren met klanten over de wijze waarop overheidsacties hun data raken.

Meer over
Lees ook
Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen. De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligin1

VMware neemt beveiligingsbedrijf AirWatch over

VMware neemt beveiligingsbedrijf AirWatch over

VMware, leverancier van virtualisatie-oplossingen en cloud-infrastructuur, neemt het bedrijf AirWatch over. AirWatch levert enterprise mobile management en beveiligingsoplossingen. VMware betaalt in totaal ongeveer 1,540 miljard dollar voor AirWatch. Het AirWatch team wordt onderdeel van VMware's End-User Computing Groep, die onderleiding staat v1

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1