Microsoft sleept Amerikaanse overheid voor de rechter wegens dataverzoeken

hamer-rechter-rechtszaak

Microsoft wil gebruikers inzicht kunnen geven in dataverzoeken van overheden die op hen betrekking hebben. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt dat de Amerikaanse overheid de Amerikaanse grondwet overtreedt door dit te verbieden. Microsoft sleept daarom het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor data op te slaan in de cloud. Dit biedt overheden de mogelijkheid persoonlijke data van gebruikers in handen krijgen door deze data op te vragen bij bedrijven die deze data voor gebruikers opslaan. Hiervoor kunnen overheden zogeheten dataverzoeken indienen. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven gebruikers in te lichten over het feit dat een dergelijk verzoek op hen betrekking heeft.

Wetgeving en rechtbanken lopen achter

Microsoft is het niet eens met deze werkwijze. Het bedrijf stelt dat gebruikers hun rechten niet opgeven indien zij private informatie verplaatsen van fysieke opslag naar de cloud. Microsoft is van mening dat de Amerikaanse wetgeving en rechtbanken de snelle ontwikkeling van de ICT-sector en de opkomst van de cloud niet hebben weten bijbenen, en dan ook achterlopen.

Om een idee te geven van de hoeveelheid gebruikers waarop dataverzoeken impact hebben geeft het bedrijf ook cijfers vrij over het aantal dataverzoeken dat het heeft binnengekregen. Microsoft stelt in de laatste 18 maanden 2.600 dataverzoeken te hebben binnengekregen. In ruim tweederde van deze zaken wordt geen datum genoemd waarop de verplichte geheimhouding afloopt, en Microsoft betrokken klanten dus mag informeren. Bij de overige zaken wordt een dergelijke data wel genoemd.

Schending van de grondwet

Microsoft is van mening dat de Amerikaanse overheid door deze werkwijze het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet schendt. Dit amendement is bedoeld om burgers te beschermen tegen onrechtmatige fouillering of arrestatie. Microsoft stelt dat de Amerikaanse overheid daarnaast het eerste amendement van de grondwet schendt door bedrijven niet de mogelijkheid te bieden te communiceren met klanten over de wijze waarop overheidsacties hun data raken.

Meer over
Lees ook
'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid. Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opge1

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

De ICT-bestedingen groeien in 2014 naar verwachting met 2,1 procent. De uitgaven aan software en cloud-gerelateerde hardware zijn met ruim 5 procent groei naar verwachting de grootste aanjagers. Dit stelt Nederland ICT op basis van voorlopige cijfers over 2014. Clouddiensten zijn naar verwachting de grote uitschieters. Voor Software-as-a-Service1