Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan Belastingdienst

Belastingdienst

Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan de Belastingdienst. Deze informatie zou de Belastingdienst helpen burgers op te sporen die belasting ontduiken door geen belasting te betalen over geld dat zij verdienen met handel op marktplaats.

RTL Nieuws heeft een protocol in handen waarin precies staat uitgelegd hoe de Belastingdienst informatie kan opvragen bij Marktplaats. Dit blijkt al sinds 2010 mogelijk te zijn. De Belastingdienst kan een gestandaardiseerd formulier invullen om van een persoon de gebruikersnaam, e-mailadres, postcode, IP-adres en datum van aanmelding op Marktplaats op te vragen. Indien doorgegeven door de gebruiker zijn ook het telefoonnummer en het adres van een gebruiker beschikbaar voor de Belastingdienst. Daarnaast kan de Belastingdienst de geschiedenis van alle advertenties die iemand op Marktplaats heeft geplaatst opvragen. Dit overzicht gaat tot vier jaar terug.

Uit het nieuws houden

Het lijkt erop dat de Belastingdienst en Marktplaats bewust hebben geprobeerd de overeenkomst uit het nieuws te houden. In het protocol staat namelijk ook dat de partijen 'niet extern communiceren' over de afspraken. Het document is nu dus alsnog uitgelekt.

De informatie zou met name worden opgevraagd als het naar oordeel van de Belastingdienst in het belang van het onderzoek niet mogelijk is zelf rechtstreeks contact op te nemen met de verdachte. Daarnaast kan de informatie van Marktplaats worden gebruikt om informatie die verdachten zelf doorgeven te controleren. Tot slot helpt de informatie de Belastingdienst de identiteit van onbekende gebruikers vast te stellen.

Verplicht

Een woordvoerder van Marktplaats, Jasper Teijsse, zegt tegen RTL Nieuws dat Marktplaats wettelijk verplicht is de gebruikersinformatie te delen. Het bedrijf zou informatie dan ook niet pro-actief aan de fiscus geven en alleen op aanvraag gegevens delen.

Lees ook
SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky voorspellingen op het gebied van privacy in 2021. Eén van deze uitdagingen is de grote afstand tussen de verschillende belanghebbenden: verkopers van elke omvang zullen steeds meer diverse gegevens gaan verzamelen; terwijl regeringen reageren met nieuwe regelgeving; en gebruikers beginnen privacy te zien als een waarde-propositie waarvoo1

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie realiseren we ons allemaal hoe belangrijk het is over de juiste communicatietools te beschikken om contact met elkaar te blijven houden. Nu we ons steeds meer bewust worden van onze privacyrechten en hier meer waarde aan hechten, letten we echter ook meer op de gebruiksvoorwaarden