Iedereen kan voor 50 dollar een ransomware aanval opzetten

encryptie

Een nieuwe dienst maakt het voor aanvallers zeer eenvoudig ransomware aanvallen op te zetten. De CryptoLocker Service is beschikbaar voor een eenmalige bedrag van 50 dollar en maakt het mogelijk zonder enige technische kennis direct een aanval te lanceren. Gebruikers leveren 10% van het losgeld dat zij via de dienst ontvangen in bij de maker.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De nieuwe dienst maakt het ook voor aanvallers zonder technische kennis mogelijk aan de slag te gaan met ransomware. Nadat de dienst is aangeschaft geven aanvallers simpelweg het bedrag op dat zij als losgeld willen vragen aan slachtoffers om weer toegang te krijgen tot hun versleutelde data, waarna de aanval kan worden gelanceerd.

De dienst wordt aangeboden door ‘Fakben’, een gebruiker eerder ook actief was op de Evolution zwarte markt. Deze zwarte markt was uitsluitend bereikbaar via het Tor netwerk en is inmiddels offline gehaald. Gebruikers van de CryptoLocker Service kunnen in principe ieder bedrag als losgeld vragen, maar Fakben adviseert hierbij een bedrag van 200 dollar aan te houden. De ransomware is overigens alleen geschikt voor Windows PC’s, al zijn er wel plannen aangekondigd om de dienst uit te breiden naar andere besturingssystemen.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.