Iedereen kan voor 50 dollar een ransomware aanval opzetten

encryptie

Een nieuwe dienst maakt het voor aanvallers zeer eenvoudig ransomware aanvallen op te zetten. De CryptoLocker Service is beschikbaar voor een eenmalige bedrag van 50 dollar en maakt het mogelijk zonder enige technische kennis direct een aanval te lanceren. Gebruikers leveren 10% van het losgeld dat zij via de dienst ontvangen in bij de maker.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De nieuwe dienst maakt het ook voor aanvallers zonder technische kennis mogelijk aan de slag te gaan met ransomware. Nadat de dienst is aangeschaft geven aanvallers simpelweg het bedrag op dat zij als losgeld willen vragen aan slachtoffers om weer toegang te krijgen tot hun versleutelde data, waarna de aanval kan worden gelanceerd.

De dienst wordt aangeboden door ‘Fakben’, een gebruiker eerder ook actief was op de Evolution zwarte markt. Deze zwarte markt was uitsluitend bereikbaar via het Tor netwerk en is inmiddels offline gehaald. Gebruikers van de CryptoLocker Service kunnen in principe ieder bedrag als losgeld vragen, maar Fakben adviseert hierbij een bedrag van 200 dollar aan te houden. De ransomware is overigens alleen geschikt voor Windows PC’s, al zijn er wel plannen aangekondigd om de dienst uit te breiden naar andere besturingssystemen.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke1