Iedereen kan voor 50 dollar een ransomware aanval opzetten

encryptie

Een nieuwe dienst maakt het voor aanvallers zeer eenvoudig ransomware aanvallen op te zetten. De CryptoLocker Service is beschikbaar voor een eenmalige bedrag van 50 dollar en maakt het mogelijk zonder enige technische kennis direct een aanval te lanceren. Gebruikers leveren 10% van het losgeld dat zij via de dienst ontvangen in bij de maker.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De nieuwe dienst maakt het ook voor aanvallers zonder technische kennis mogelijk aan de slag te gaan met ransomware. Nadat de dienst is aangeschaft geven aanvallers simpelweg het bedrag op dat zij als losgeld willen vragen aan slachtoffers om weer toegang te krijgen tot hun versleutelde data, waarna de aanval kan worden gelanceerd.

De dienst wordt aangeboden door ‘Fakben’, een gebruiker eerder ook actief was op de Evolution zwarte markt. Deze zwarte markt was uitsluitend bereikbaar via het Tor netwerk en is inmiddels offline gehaald. Gebruikers van de CryptoLocker Service kunnen in principe ieder bedrag als losgeld vragen, maar Fakben adviseert hierbij een bedrag van 200 dollar aan te houden. De ransomware is overigens alleen geschikt voor Windows PC’s, al zijn er wel plannen aangekondigd om de dienst uit te breiden naar andere besturingssystemen.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.