‘Handshake’ bij opladen via USB maakt smartphones kwetsbaar

malware

Smartphones die worden aangesloten op een computer via een standaard USB-kabel lopen het risico hierbij besmet te worden met malware. Ook blijken smartphones die zijn aangesloten op een computer via een USB-kabel allerlei data te lekken, die cybercriminelen kunnen onderscheppen om een profiel op te stellen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs, dat een proof of concept heeft ontwikkeld van de hack. De tijd waarin een smartphone via een USB-kabel is verbonden met een computer wordt ook wel de ‘handshake’ periode genoemd. Gedurende deze periode blijkt van alles fout te gaan, waardoor smartphones kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Informatie lekt uit

Tijdens de handshake periode blijkt allerlei informatie over het apparaat van gebruikers uit te lekken. Denk hierbij om de naam van het apparaat, de fabrikant, het model, het serienummer en het identificatienummer van chips. Deze informatie is voor cybercriminelen waardevol, die hiermee een profiel kunnen opstellen van slachtoffers en daarnaast informatie kunnen verzamelen die hen kan helpen slachtoffers aan te vallen.

Daarnaast blijkt het mogelijk via de oplaadkabel een smartphone te besmetten met malware. Deze malware wordt in dit geval vanaf een computer via de USB-kabel verspreidt naar en geïnstalleerd op een smartphone. Deze aanval is volgens Kaspersky Lab vooral interessant voor cybercriminelen die hun pijlen richten op high-profile doelen. Denk hierbij aan politici, mensenrechtenactivisten, CEO’s van grote bedrijven of hoge functionarissen uit de defensiesector.

Meer over
Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1