‘Handshake’ bij opladen via USB maakt smartphones kwetsbaar

malware

Smartphones die worden aangesloten op een computer via een standaard USB-kabel lopen het risico hierbij besmet te worden met malware. Ook blijken smartphones die zijn aangesloten op een computer via een USB-kabel allerlei data te lekken, die cybercriminelen kunnen onderscheppen om een profiel op te stellen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs, dat een proof of concept heeft ontwikkeld van de hack. De tijd waarin een smartphone via een USB-kabel is verbonden met een computer wordt ook wel de ‘handshake’ periode genoemd. Gedurende deze periode blijkt van alles fout te gaan, waardoor smartphones kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Informatie lekt uit

Tijdens de handshake periode blijkt allerlei informatie over het apparaat van gebruikers uit te lekken. Denk hierbij om de naam van het apparaat, de fabrikant, het model, het serienummer en het identificatienummer van chips. Deze informatie is voor cybercriminelen waardevol, die hiermee een profiel kunnen opstellen van slachtoffers en daarnaast informatie kunnen verzamelen die hen kan helpen slachtoffers aan te vallen.

Daarnaast blijkt het mogelijk via de oplaadkabel een smartphone te besmetten met malware. Deze malware wordt in dit geval vanaf een computer via de USB-kabel verspreidt naar en geïnstalleerd op een smartphone. Deze aanval is volgens Kaspersky Lab vooral interessant voor cybercriminelen die hun pijlen richten op high-profile doelen. Denk hierbij aan politici, mensenrechtenactivisten, CEO’s van grote bedrijven of hoge functionarissen uit de defensiesector.

Meer over
Lees ook
Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotet, een botnet en volgens Europol "de gevaarlijkste malware ter wereld", vertoonde in maart 2022 een wereldwijde groei van meer dan 200%, zo blijkt uit telemetrie van Kaspersky. Deze groei wijst erop dat de dreigingsactoren achter het botnet stappen hebben ondernomen om hun kwaadaardige activiteiten voor het eerst sinds de comeback in november1

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1