‘Handshake’ bij opladen via USB maakt smartphones kwetsbaar

malware

Smartphones die worden aangesloten op een computer via een standaard USB-kabel lopen het risico hierbij besmet te worden met malware. Ook blijken smartphones die zijn aangesloten op een computer via een USB-kabel allerlei data te lekken, die cybercriminelen kunnen onderscheppen om een profiel op te stellen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs, dat een proof of concept heeft ontwikkeld van de hack. De tijd waarin een smartphone via een USB-kabel is verbonden met een computer wordt ook wel de ‘handshake’ periode genoemd. Gedurende deze periode blijkt van alles fout te gaan, waardoor smartphones kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Informatie lekt uit

Tijdens de handshake periode blijkt allerlei informatie over het apparaat van gebruikers uit te lekken. Denk hierbij om de naam van het apparaat, de fabrikant, het model, het serienummer en het identificatienummer van chips. Deze informatie is voor cybercriminelen waardevol, die hiermee een profiel kunnen opstellen van slachtoffers en daarnaast informatie kunnen verzamelen die hen kan helpen slachtoffers aan te vallen.

Daarnaast blijkt het mogelijk via de oplaadkabel een smartphone te besmetten met malware. Deze malware wordt in dit geval vanaf een computer via de USB-kabel verspreidt naar en geïnstalleerd op een smartphone. Deze aanval is volgens Kaspersky Lab vooral interessant voor cybercriminelen die hun pijlen richten op high-profile doelen. Denk hierbij aan politici, mensenrechtenactivisten, CEO’s van grote bedrijven of hoge functionarissen uit de defensiesector.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.