Gegevens van 2.385 patiënten van AMC toegankelijk via internet

zorg

Gegevens van 2.385 patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn toegankelijk geweest via internet door een beveiligingslek. Het lek is inmiddels gedicht.

Het probleem is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Nelson Berg, meldt NU.nl. Het lek zat in het afsprakensysteem van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Berg stelt gegevens van patiënten niet te hebben ingezien en direct aan te bel te hebben getrokken bij het AMC nadat hij het beveiligingsprobleem ontdekte.

Gevoelige gegevens

De afsprakensite van het AMC werd beheerd door een apart bedrijf. De database van deze site bevat namen, post- en e-mailadressen, burgerservicenummers, verzekeringsgegevens en contactgegevens van zowel huis- als tandartsen. Daarnaast was ook de reden waarom mensen een afspraak maakten in het AMC opgenomen in het systeem.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Dit vindt het AMC zeer vervelend en we hebben de patiënten hier onze oprechte excuses voor aangeboden. De betreffende pagina is na de melding direct geblokkeerd (offline gehaald). Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem, en het AMC heeft melding gemaakt van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, schrijft het AMC in een verklaring op haar website.

‘Medische dossiers waren niet toegankelijk’

Ook benadrukt het AMC dat medische dossiers van patiënten niet in de getroffen database staan opgeslagen. Deze zijn dan ook niet toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Lees ook
Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Een aantal gevoelige documenten van Microsoft zijn in handen gekomen van de Syrische hackersgroep Syrian Electronic Army (SEA). De documenten bevatten informatie over verzoeken van opsporingsinstanties om informatie. De informatie is in handen gekomen van hackers na een phishingaanval op medewerkers van het bedrijf. Vorige week bleek dat zowel he1

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft gaat gebruikers de mogelijkheid bieden hun data voortaan buiten de Verenigde Staten op te slaan. Met de maatregel wil Microsoft het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren. Het Amerikaanse IT-bedrijf is door de NSA in verlegenheid gebracht nadat bleek dat ook het interne ser1