Gegevens van 2.385 patiënten van AMC toegankelijk via internet

zorg

Gegevens van 2.385 patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn toegankelijk geweest via internet door een beveiligingslek. Het lek is inmiddels gedicht.

Het probleem is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Nelson Berg, meldt NU.nl. Het lek zat in het afsprakensysteem van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Berg stelt gegevens van patiënten niet te hebben ingezien en direct aan te bel te hebben getrokken bij het AMC nadat hij het beveiligingsprobleem ontdekte.

Gevoelige gegevens

De afsprakensite van het AMC werd beheerd door een apart bedrijf. De database van deze site bevat namen, post- en e-mailadressen, burgerservicenummers, verzekeringsgegevens en contactgegevens van zowel huis- als tandartsen. Daarnaast was ook de reden waarom mensen een afspraak maakten in het AMC opgenomen in het systeem.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Dit vindt het AMC zeer vervelend en we hebben de patiënten hier onze oprechte excuses voor aangeboden. De betreffende pagina is na de melding direct geblokkeerd (offline gehaald). Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem, en het AMC heeft melding gemaakt van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, schrijft het AMC in een verklaring op haar website.

‘Medische dossiers waren niet toegankelijk’

Ook benadrukt het AMC dat medische dossiers van patiënten niet in de getroffen database staan opgeslagen. Deze zijn dan ook niet toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Lees ook
Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Facebook neemt de populaire chatapp WhatsApp over. Goed nieuws voor Facebook, maar volgens een Duitse privacywaakhond slecht nieuws voor consumenten. WhatsApp-gebruikers zouden over moeten stappen op een veiligere chatapp nu de app in handen komt van het sociale netwerk. Thilo Weichert, privacy-commissaris van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstei1

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

De datingapp Tinder bevat een ernstig lek. Vorig jaar dichtte de ontwikkelaar van de app een gat waardoor via GPS de locatie van gebruikers nauwkeurig was te bepalen. Hierbij is echter een fout gemaakt, waardoor kwaadwillenden alsnog de locaties van gebruikers konden achterhalen. Tinder registreert de laatst bekende locatie van een gebruiker en ge1

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1