Fors minder fraude met internetbankieren

euros

De hoeveelheid fraude met internetbankieren is afgelopen jaar flink afgenomen. Desondanks zorgde de fraude in 2013 nog altijd voor de schadepost van maar liefst bijna 10 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De NVB maakt bekend dat er in de eerste zes maanden van 2013 voor 4,2 miljoen euro is gefraudeerd met internetbankieren. Cybercriminelen wisten in de tweede helft van 2013 5,4 miljoen euro buit te maken met frauduleuze praktijken. De totale schadepost komt hiermee uit op 9,6 miljoen euro.

De schade is aanzienlijk lager dan in 2012, toen voor 34,8 miljoen euro werd gefraudeerd met internetbankieren. Banken zijn volgens de NVB steeds beter in staat pogingen tot fraude te herkennen en maatregelen te nemen. Het aantal geslaagde fraudepogingen zou hierdoor fors zijn teruggelopen. Ook het bewustzijn van klanten over fraude met internetbankieren heeft geholpen het aantal succesvolle fraudepogingen flink terug te dringen.

Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s