Fors minder fraude met internetbankieren

euros

De hoeveelheid fraude met internetbankieren is afgelopen jaar flink afgenomen. Desondanks zorgde de fraude in 2013 nog altijd voor de schadepost van maar liefst bijna 10 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De NVB maakt bekend dat er in de eerste zes maanden van 2013 voor 4,2 miljoen euro is gefraudeerd met internetbankieren. Cybercriminelen wisten in de tweede helft van 2013 5,4 miljoen euro buit te maken met frauduleuze praktijken. De totale schadepost komt hiermee uit op 9,6 miljoen euro.

De schade is aanzienlijk lager dan in 2012, toen voor 34,8 miljoen euro werd gefraudeerd met internetbankieren. Banken zijn volgens de NVB steeds beter in staat pogingen tot fraude te herkennen en maatregelen te nemen. Het aantal geslaagde fraudepogingen zou hierdoor fors zijn teruggelopen. Ook het bewustzijn van klanten over fraude met internetbankieren heeft geholpen het aantal succesvolle fraudepogingen flink terug te dringen.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1