Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Het in gijzeling nemen van data van zowel bedrijven als consumenten en eisen van losgeld is een miljoenenbusiness. Tienduizenden slachtoffers van ransomware hebben inmiddels losgeld betaald.

Dit stelt Europol, dat in samenwerking met het Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit (NHTCU) ransomware heeft onderzocht. De opsporingsinstanties stellen dat het zeer lastig is exact vast te stellen hoeveel slachtoffers ransomware inmiddels heeft gemaakt. Europol en het NHTCU schatten dat miljoenen computers wereldwijd met ransomware zijn besmet.

Losgeld betalen

Enkele tienduizenden slachtoffers zouden daadwerkelijk tot betaling van het losgeld zijn overgegaan. In verhouding met het aantal besmetting is dit dus slechts een kleine groep. Desondanks leveren deze betalingen cybercriminelen miljoenen op.

De opsporingsinstanties waarschuwen voor de eenvoud waarmee cybercriminelen tegenwoordig een aanval met ransomware kunnen opzetten. Zo zijn er kant-en-klare pakketen beschikbaar waarmee hackers direct aan de slag kunnen met ransomware. Deze pakketten worden ook wel 'ransomware kits' genoemd. Ondergrondse fora zouden cybercriminelen daarnaast voorzien van de broncode van malware, een infrastructuur om de malware te verspreiden en zelfs diensten om het geld dat met ransomware wordt verdiend te witwassen.

Nieuwe doelwitten

Europol en het NHTCU verwachten dat ransomware de gemoederen ook de komende tijd  flink zal bezighouden. De instanties verwachten dat cybercriminelen die met ransomware werken op zoek gaan naar nieuwe doelwitten en zich hierbij vooral zullen richten op zowel andere besturingssystemen als apparaten.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.