'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Martin Krämer, KnowBe4_ 'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen-600'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal twaalf tekens. Het liefst nog meer, want hoe langer een wachtwoord, hoe sterker. Ik adviseer mensen daarom om een ‘wachtzin’ te formuleren; net zo makkelijk te onthouden als een simpel wachtwoord, maar wel veel veiliger. 

De meeste mensen hebben vijf tot zeven wachtwoorden die ze voor al hun websites en applicaties gebruiken. Meestal kiezen ze voor iets dat ze makkelijk onthouden, zoals de naam van een huisdier, hun favoriete sportteam of een geliefde. Soms nog gevolgd door hun geboortedatum of -jaar en een vreemd karakter. Het probleem is dat cybercriminelen deze korte wachtwoorden makkelijk kunnen ontcijferen. 

Een sterk wachtwoord moet uit minimaal twaalf karakters bestaan. Tegelijkertijd willen mensen een wachtwoord gebruiken dat ze zelf makkelijk onthouden. Daarom adviseer ik mensen om een wachtzin te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Een wachtzin is een combinatie van een aantal aan elkaar geplakte woorden, een vreemd teken en een cijfer. Bijvoorbeeld: ikwilveiligkunneninloggen-1! Zo’n wachtzin kunnen mensen net zo makkelijk onthouden als een simpel wachtwoord, maar is wel veel veiliger. 

Dat betekent overigens niet dat mensen voor elke applicatie of website een nieuwe wachtzin moeten verzinnen. Als ze een wachtwoordmanager gebruiken, dan kunnen ze met één druk op de knop volkomen unieke, willekeurige en lange wachtwoorden maken voor elke website of applicatie. Ze hoeven dan alleen nog die ene wachtzin te onthouden om toegang te krijgen tot hun wachtwoordmanager. Daarnaast raad ik mensen altijd aan om multi-factor authenticatie te gebruiken als extra controlestap bij het inloggen. Mensen moeten daarom kiezen voor een wachtwoordmanager die multi-factor authenticatie ondersteunt; de goede doen dat doorgaans.

 

Martin Krämer, KnowBe4

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.