Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Het in gijzeling nemen van data van zowel bedrijven als consumenten en eisen van losgeld is een miljoenenbusiness. Tienduizenden slachtoffers van ransomware hebben inmiddels losgeld betaald.

Dit stelt Europol, dat in samenwerking met het Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit (NHTCU) ransomware heeft onderzocht. De opsporingsinstanties stellen dat het zeer lastig is exact vast te stellen hoeveel slachtoffers ransomware inmiddels heeft gemaakt. Europol en het NHTCU schatten dat miljoenen computers wereldwijd met ransomware zijn besmet.

Losgeld betalen

Enkele tienduizenden slachtoffers zouden daadwerkelijk tot betaling van het losgeld zijn overgegaan. In verhouding met het aantal besmetting is dit dus slechts een kleine groep. Desondanks leveren deze betalingen cybercriminelen miljoenen op.

De opsporingsinstanties waarschuwen voor de eenvoud waarmee cybercriminelen tegenwoordig een aanval met ransomware kunnen opzetten. Zo zijn er kant-en-klare pakketen beschikbaar waarmee hackers direct aan de slag kunnen met ransomware. Deze pakketten worden ook wel 'ransomware kits' genoemd. Ondergrondse fora zouden cybercriminelen daarnaast voorzien van de broncode van malware, een infrastructuur om de malware te verspreiden en zelfs diensten om het geld dat met ransomware wordt verdiend te witwassen.

Nieuwe doelwitten

Europol en het NHTCU verwachten dat ransomware de gemoederen ook de komende tijd  flink zal bezighouden. De instanties verwachten dat cybercriminelen die met ransomware werken op zoek gaan naar nieuwe doelwitten en zich hierbij vooral zullen richten op zowel andere besturingssystemen als apparaten.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.