EU: ‘Politie moet eenvoudiger toegang krijgen tot data van techbedrijven’

europese-unie

De Europese Unie wil de toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders voor politiediensten vereenvoudigen. De Europese Commissie komt met een voorstel waarin EU-ministers drie opties voorgelegd krijgen die de toegang tot deze data moeten vereenvoudigen.

Dit meldt Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie aan persbureau Reuters. De verbeterde toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders is volgens Jourová nodig met het oog op de recente terreuraanslagen en de toenemende dreiging in Europa. De Eurocommissaris verwacht dat EU-ministers hierdoor meer begrip zullen hebben voor deze maatregelen, ook onder EU-ministers uit landen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden. Het uiteindelijke Europese wetsvoorstel moet eind 2017 of begin 2018 worden ingediend.

Drie voorstellen

Jourová wil drie voorstellen doen. In het eerste voorstel kunnen de autoriteiten uit een EU-lidstaat data opvragen bij een IT-provider in een ander EU-land, zonder tussenkomsten van de autoriteiten in dit EU-land.

Het tweede voorstel stelt bedrijven verplicht gehoor te geven aan dataverzoeken van politiediensten uit andere EU-lidstaten. Techbedrijven hebben echter al aangegeven bezorgd te zijn dat dit de privacy van klanten aantast en een barrière zal vormen voor het gebruik van cloud diensten.

In het derde en meest vergaande voorstel krijgen politiediensten toestemming data rechtstreeks uit de cloud te kopiëren. Jourová geeft aan dat dit een maatregel is die specifiek bedoeld is voor noodgevallen, waarbij bijvoorbeeld niet duidelijk is in welk land een fysieke server staat. Jourová geeft aan dat extra maatregelen nodig zullen zijn om de privacy van gebruikers te beschermen. “Je kunt niet simpelweg digitale data verzamelen voor gebruik in de toekomst”, aldus Jourová. Ook wil Eurocommissaris zeker stellen dat verzoeken van opsporingsinstanties ‘noodzakelijk en proportioneel’ zijn.

Meer over
Lees ook
Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft gaat gebruikers de mogelijkheid bieden hun data voortaan buiten de Verenigde Staten op te slaan. Met de maatregel wil Microsoft het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren. Het Amerikaanse IT-bedrijf is door de NSA in verlegenheid gebracht nadat bleek dat ook het interne ser1

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1