EU: ‘Politie moet eenvoudiger toegang krijgen tot data van techbedrijven’

europese-unie

De Europese Unie wil de toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders voor politiediensten vereenvoudigen. De Europese Commissie komt met een voorstel waarin EU-ministers drie opties voorgelegd krijgen die de toegang tot deze data moeten vereenvoudigen.

Dit meldt Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie aan persbureau Reuters. De verbeterde toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders is volgens Jourová nodig met het oog op de recente terreuraanslagen en de toenemende dreiging in Europa. De Eurocommissaris verwacht dat EU-ministers hierdoor meer begrip zullen hebben voor deze maatregelen, ook onder EU-ministers uit landen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden. Het uiteindelijke Europese wetsvoorstel moet eind 2017 of begin 2018 worden ingediend.

Drie voorstellen

Jourová wil drie voorstellen doen. In het eerste voorstel kunnen de autoriteiten uit een EU-lidstaat data opvragen bij een IT-provider in een ander EU-land, zonder tussenkomsten van de autoriteiten in dit EU-land.

Het tweede voorstel stelt bedrijven verplicht gehoor te geven aan dataverzoeken van politiediensten uit andere EU-lidstaten. Techbedrijven hebben echter al aangegeven bezorgd te zijn dat dit de privacy van klanten aantast en een barrière zal vormen voor het gebruik van cloud diensten.

In het derde en meest vergaande voorstel krijgen politiediensten toestemming data rechtstreeks uit de cloud te kopiëren. Jourová geeft aan dat dit een maatregel is die specifiek bedoeld is voor noodgevallen, waarbij bijvoorbeeld niet duidelijk is in welk land een fysieke server staat. Jourová geeft aan dat extra maatregelen nodig zullen zijn om de privacy van gebruikers te beschermen. “Je kunt niet simpelweg digitale data verzamelen voor gebruik in de toekomst”, aldus Jourová. Ook wil Eurocommissaris zeker stellen dat verzoeken van opsporingsinstanties ‘noodzakelijk en proportioneel’ zijn.

Meer over
Lees ook
Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Facebook neemt de populaire chatapp WhatsApp over. Goed nieuws voor Facebook, maar volgens een Duitse privacywaakhond slecht nieuws voor consumenten. WhatsApp-gebruikers zouden over moeten stappen op een veiligere chatapp nu de app in handen komt van het sociale netwerk. Thilo Weichert, privacy-commissaris van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstei1

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

De datingapp Tinder bevat een ernstig lek. Vorig jaar dichtte de ontwikkelaar van de app een gat waardoor via GPS de locatie van gebruikers nauwkeurig was te bepalen. Hierbij is echter een fout gemaakt, waardoor kwaadwillenden alsnog de locaties van gebruikers konden achterhalen. Tinder registreert de laatst bekende locatie van een gebruiker en ge1

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1