‘Dwing eindgebruikers niet hun wachtwoord regelmatig te wijzigen’

hacker4-gabor-kalman

De Britse National Technical Authority for Information Assurance (CESG) adviseert IT-beheerders eindgebruikers niet langer te dwingen regelmatig hun wachtwoord te wijzigen. Niet alleen helpt zo’n beleid nauwelijks misbruik van gestolen wachtwoorden te voorkomen, ook kan de grote hoeveelheid wachtwoorden die gebruikers moeten onthouden ertoe leiden dat zij voor zwakke wachtwoorden kiezen.

Dit schrijft het CESG in een recent advies aan IT-beheerders. Het CESG stelt dat de meeste beheerders eindgebruikers dwingen iedere 30, 60 of 90 dagen hun wachtwoord te wijzigen. Veel gebruikers hebben echter moeite wachtwoorden te onthouden, waardoor zij kiezen voor een variant op een oud wachtwoord. Deze wachtwoorden zijn voor cybercriminelen die het oude wachtwoord in handen hebben vaak eenvoudig te raden.

Niet effectief

Daarnaast wijst het CESG erop dat een beleid dat gebruikers dwingt wachtwoorden te wijzigen nauwelijks helpt misbruik van gestolen wachtwoorden tegen te gaan. Indien een wachtwoord door een cybercrimineel wordt buitgemaakt wordt deze over het algemeen direct misbruikt. Dit terwijl het wachtwoord pas dagen of zelfs weken later wordt gewijzigd. In de tussenliggende periode kan de aanvaller dus ongestoord zijn gang gaan.

Het CESG adviseert IT-beheerders daarom in te zetten op monitoringsoplossingen die ongebruikelijke inlogpogingen detecteren. Hiermee kunnen bijvoorbeeld inlogpogingen worden gedetecteerd vanaf ongebruikelijke locaties of apparaten. Indien deze meldingen onverklaarbaar zijn kan dit een indicatie zijn dat een wachtwoord is gestolen of uitgelekt, en is het verstandig dit wachtwoord te wijzigen.

Lees ook
Ook multi-factorauthenticatie kan worden gehackt

Ook multi-factorauthenticatie kan worden gehackt

Het is een feit: multi-factor authenticatie (MFA)-oplossingen die een wachtwoord als primaire authenticatiefactor gebruiken zijn onveilig. Er zijn namelijk verschillende manieren om deze oplossingen te omzeilen, en cybercriminelen kennen die als hun broekzak. Het probleem met wachtwoorden is dat ze inherent onveilig zijn.

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1