‘Dwing eindgebruikers niet hun wachtwoord regelmatig te wijzigen’

hacker4-gabor-kalman

De Britse National Technical Authority for Information Assurance (CESG) adviseert IT-beheerders eindgebruikers niet langer te dwingen regelmatig hun wachtwoord te wijzigen. Niet alleen helpt zo’n beleid nauwelijks misbruik van gestolen wachtwoorden te voorkomen, ook kan de grote hoeveelheid wachtwoorden die gebruikers moeten onthouden ertoe leiden dat zij voor zwakke wachtwoorden kiezen.

Dit schrijft het CESG in een recent advies aan IT-beheerders. Het CESG stelt dat de meeste beheerders eindgebruikers dwingen iedere 30, 60 of 90 dagen hun wachtwoord te wijzigen. Veel gebruikers hebben echter moeite wachtwoorden te onthouden, waardoor zij kiezen voor een variant op een oud wachtwoord. Deze wachtwoorden zijn voor cybercriminelen die het oude wachtwoord in handen hebben vaak eenvoudig te raden.

Niet effectief

Daarnaast wijst het CESG erop dat een beleid dat gebruikers dwingt wachtwoorden te wijzigen nauwelijks helpt misbruik van gestolen wachtwoorden tegen te gaan. Indien een wachtwoord door een cybercrimineel wordt buitgemaakt wordt deze over het algemeen direct misbruikt. Dit terwijl het wachtwoord pas dagen of zelfs weken later wordt gewijzigd. In de tussenliggende periode kan de aanvaller dus ongestoord zijn gang gaan.

Het CESG adviseert IT-beheerders daarom in te zetten op monitoringsoplossingen die ongebruikelijke inlogpogingen detecteren. Hiermee kunnen bijvoorbeeld inlogpogingen worden gedetecteerd vanaf ongebruikelijke locaties of apparaten. Indien deze meldingen onverklaarbaar zijn kan dit een indicatie zijn dat een wachtwoord is gestolen of uitgelekt, en is het verstandig dit wachtwoord te wijzigen.

Lees ook
Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Securitybedrijf Lookout heeft SaferPass overgenomen, leverancier van een oplossing voor wachtwoordbeheer, voor zowel consumenten als bedrijven. Met de toevoeging van wachtwoordbeheer aan zijn securityoplossingen versterkt Lookout zijn missie uit om klantgegevens van zowel personen als bedrijven proactief te beschermen.

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

‘Wachtwoordloze toegang maakt World Password Day overbodig’

‘Wachtwoordloze toegang maakt World Password Day overbodig’

Een goed wachtwoordbeleid is de eerste verdedigingslinie om aanvallers buiten de bedrijfsnetwerken te houden. World Password Day moet het bewustzijn hierover vergroten. De vraag is echter of zelfs de sterkste wachtwoorden geen misplaatst gevoel van veiligheid geven. Is multi-factor authenticatie (MFA) de oplossing, of moet het gebruik van wachtwoo1