Cybercriminelen misbruiken overstap naar IBAN om persoonsgegevens te stelen

Cybercriminelen misbruiken de omschakeling naar IBAN om persoonlijke informatie over slachtoffers te bemachtigen. Nederlanders ontvangen een phishingmail die stelt te helpen met de overstap naar IBAN. De mail heeft als onderwerp 'SEPA: bent u al over? Wacht niet langer en kom in actie!'

De mails zijn voorzien van logo's van verschillende Nederlandse banken, waardoor de e-mail in eerste instantie van de bank van het slachtoffer afkomstig lijkt te zijn. De cybercriminelen stellen dat het doelwit een gratis IBAN-betaalpas moet aanvragen. Dit kan door allerlei gegevens achter te laten, zoals je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer en vervaldatum van de huidige pinpas.

Diefstal van persoongegevens

In werkelijkheid ontvangt het slachtoffer echter nooit een nieuwe pinpas en gaan de cybercriminelen er dus vandoor met zijn persoonlijke gegevens. Security.nl meldt dat de e-mails worden verstuurd vanaf het gespoofte mailadres overopiban@iban.nl.

Overopiban.nl is een website van De Nederlandsche Bank (DNB) waar hulp wordt geboden bij de overstap op IBAN. DNB waarschuwt op deze website voor het bestaan van de phishingmails.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.