Cybercriminelen misbruiken overstap naar IBAN om persoonsgegevens te stelen

Cybercriminelen misbruiken de omschakeling naar IBAN om persoonlijke informatie over slachtoffers te bemachtigen. Nederlanders ontvangen een phishingmail die stelt te helpen met de overstap naar IBAN. De mail heeft als onderwerp 'SEPA: bent u al over? Wacht niet langer en kom in actie!'

De mails zijn voorzien van logo's van verschillende Nederlandse banken, waardoor de e-mail in eerste instantie van de bank van het slachtoffer afkomstig lijkt te zijn. De cybercriminelen stellen dat het doelwit een gratis IBAN-betaalpas moet aanvragen. Dit kan door allerlei gegevens achter te laten, zoals je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer en vervaldatum van de huidige pinpas.

Diefstal van persoongegevens

In werkelijkheid ontvangt het slachtoffer echter nooit een nieuwe pinpas en gaan de cybercriminelen er dus vandoor met zijn persoonlijke gegevens. Security.nl meldt dat de e-mails worden verstuurd vanaf het gespoofte mailadres overopiban@iban.nl.

Overopiban.nl is een website van De Nederlandsche Bank (DNB) waar hulp wordt geboden bij de overstap op IBAN. DNB waarschuwt op deze website voor het bestaan van de phishingmails.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.