Cybercriminelen misbruiken overstap naar IBAN om persoonsgegevens te stelen

Cybercriminelen misbruiken de omschakeling naar IBAN om persoonlijke informatie over slachtoffers te bemachtigen. Nederlanders ontvangen een phishingmail die stelt te helpen met de overstap naar IBAN. De mail heeft als onderwerp 'SEPA: bent u al over? Wacht niet langer en kom in actie!'

De mails zijn voorzien van logo's van verschillende Nederlandse banken, waardoor de e-mail in eerste instantie van de bank van het slachtoffer afkomstig lijkt te zijn. De cybercriminelen stellen dat het doelwit een gratis IBAN-betaalpas moet aanvragen. Dit kan door allerlei gegevens achter te laten, zoals je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer en vervaldatum van de huidige pinpas.

Diefstal van persoongegevens

In werkelijkheid ontvangt het slachtoffer echter nooit een nieuwe pinpas en gaan de cybercriminelen er dus vandoor met zijn persoonlijke gegevens. Security.nl meldt dat de e-mails worden verstuurd vanaf het gespoofte mailadres overopiban@iban.nl.

Overopiban.nl is een website van De Nederlandsche Bank (DNB) waar hulp wordt geboden bij de overstap op IBAN. DNB waarschuwt op deze website voor het bestaan van de phishingmails.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.