‘Cybercrime-aanpak bij Nederlandse banken is zeer succesvol’

internetbankieren

De aanpak van cybercrime bij Nederlandse banken is dusdanig succesvol dat het een exportproduct begint te worden. De Nederlandse aanpak van cybercrime binnen de financiële sector wordt door buitenlandse instellingen met veel interesse gevolgd.

Dit blijkt uit een rondgang van FD langs belangrijke spelers die betrokken zijn bij de digitale veiligheid van de financiële sector. Exacte cijfers willen de ondervraagde banken niet geven. Wel blijkt de totale schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 te zijn gehalveerd ten opzichte van 2013. De totale schade door fraude met betaalpassen, creditcards en internetbankieren zorgde afgelopen jaar voor 17 miljoen dollar.

“Banken hebben besloten niet te concurreren op veiligheid”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, tegenover het FD. “Het heeft de financiële sector in Nederland een voorsprong gegeven bij de aanpak van cybercrime.” De bereidheid onder Nederlandse instellingen om vertrouwelijke informatie over de aard van cybercrime met elkaar te delen is volgens Boudewijn uniek in de wereld.

Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.