‘Cybercrime-aanpak bij Nederlandse banken is zeer succesvol’

internetbankieren

De aanpak van cybercrime bij Nederlandse banken is dusdanig succesvol dat het een exportproduct begint te worden. De Nederlandse aanpak van cybercrime binnen de financiële sector wordt door buitenlandse instellingen met veel interesse gevolgd.

Dit blijkt uit een rondgang van FD langs belangrijke spelers die betrokken zijn bij de digitale veiligheid van de financiële sector. Exacte cijfers willen de ondervraagde banken niet geven. Wel blijkt de totale schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 te zijn gehalveerd ten opzichte van 2013. De totale schade door fraude met betaalpassen, creditcards en internetbankieren zorgde afgelopen jaar voor 17 miljoen dollar.

“Banken hebben besloten niet te concurreren op veiligheid”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, tegenover het FD. “Het heeft de financiële sector in Nederland een voorsprong gegeven bij de aanpak van cybercrime.” De bereidheid onder Nederlandse instellingen om vertrouwelijke informatie over de aard van cybercrime met elkaar te delen is volgens Boudewijn uniek in de wereld.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.