‘Cybercrime-aanpak bij Nederlandse banken is zeer succesvol’

internetbankieren

De aanpak van cybercrime bij Nederlandse banken is dusdanig succesvol dat het een exportproduct begint te worden. De Nederlandse aanpak van cybercrime binnen de financiële sector wordt door buitenlandse instellingen met veel interesse gevolgd.

Dit blijkt uit een rondgang van FD langs belangrijke spelers die betrokken zijn bij de digitale veiligheid van de financiële sector. Exacte cijfers willen de ondervraagde banken niet geven. Wel blijkt de totale schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 te zijn gehalveerd ten opzichte van 2013. De totale schade door fraude met betaalpassen, creditcards en internetbankieren zorgde afgelopen jaar voor 17 miljoen dollar.

“Banken hebben besloten niet te concurreren op veiligheid”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, tegenover het FD. “Het heeft de financiële sector in Nederland een voorsprong gegeven bij de aanpak van cybercrime.” De bereidheid onder Nederlandse instellingen om vertrouwelijke informatie over de aard van cybercrime met elkaar te delen is volgens Boudewijn uniek in de wereld.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1