Cyber-incidenten vormen één van de grootste bedrijfsrisico's voor 2018

Business interruption door bijvoorbeeld onderbrekingen in de leveranciersketen en cyberincidenten zoals cyberaanvallen en datalekken zijn dit jaar de belangrijkste risico's die Nederlandse bedrijven zien. Ook marktontwikkelingen zoals volatiliteit, verhoogde concurrentie en nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie en marktfluctuatie zijn een groeiende zorg voor organisaties.

Dit blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2018. Opvallend is dat business interruption en cyberincidenten in 2018 opnieuw de eerste plek delen op de ranglijst met grootste risico's die Nederlandse bedrijven zien. In beide gevallen noemt 54% van de organisaties dit als grootste risico voor 2018. In 2017 bedroeg dit percentage voor zowel business interruption als cyberincidenten 37%. Marktontwikkelingen staat opnieuw op de derde positie, al is het percentage bedrijven dat dit als belangrijkste risico ziet gedaald van 34% in 2017 naar 32% nu.

Top 10 risico's

De top 10 risico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-nederland-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien (bron: Allianz)

Wereldwijd

Ook wereldwijd staat business interruption (41%) op de eerste positie, gevolgd door cyberincidenten (40%). Natuurrampen staat op de derde positie op de wereldwijde ranglijst met bedrijfsrisico's, gevolgd door marktontwikkelingen en aanpassingen in voorschriften en wetgeving. De top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-wereldwijd-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien (bron: Allianz)

“Business interruption en cyberincidenten blijven wereldwijd de belangrijkste zorg van onze klanten. Het bewustzijn rond deze risico’s blijkt in Nederland nog groter – met meer dan 54% van de antwoorden”, zegt Arthur van Essen, CEO van AGCS Nederland.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.