Cyber-incidenten vormen één van de grootste bedrijfsrisico's voor 2018

Business interruption door bijvoorbeeld onderbrekingen in de leveranciersketen en cyberincidenten zoals cyberaanvallen en datalekken zijn dit jaar de belangrijkste risico's die Nederlandse bedrijven zien. Ook marktontwikkelingen zoals volatiliteit, verhoogde concurrentie en nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie en marktfluctuatie zijn een groeiende zorg voor organisaties.

Dit blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2018. Opvallend is dat business interruption en cyberincidenten in 2018 opnieuw de eerste plek delen op de ranglijst met grootste risico's die Nederlandse bedrijven zien. In beide gevallen noemt 54% van de organisaties dit als grootste risico voor 2018. In 2017 bedroeg dit percentage voor zowel business interruption als cyberincidenten 37%. Marktontwikkelingen staat opnieuw op de derde positie, al is het percentage bedrijven dat dit als belangrijkste risico ziet gedaald van 34% in 2017 naar 32% nu.

Top 10 risico's

De top 10 risico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-nederland-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien (bron: Allianz)

Wereldwijd

Ook wereldwijd staat business interruption (41%) op de eerste positie, gevolgd door cyberincidenten (40%). Natuurrampen staat op de derde positie op de wereldwijde ranglijst met bedrijfsrisico's, gevolgd door marktontwikkelingen en aanpassingen in voorschriften en wetgeving. De top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-wereldwijd-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien (bron: Allianz)

“Business interruption en cyberincidenten blijven wereldwijd de belangrijkste zorg van onze klanten. Het bewustzijn rond deze risico’s blijkt in Nederland nog groter – met meer dan 54% van de antwoorden”, zegt Arthur van Essen, CEO van AGCS Nederland.

Meer over
Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1