Criminelen achter APT’s hebben vaak weinig kennis van programmeren

data

Hackersgroepen die achter Advanced Persistent Threats (APT’s) zitten zijn doorgaans slechts programmeurs. De cybercriminelen gebruiken tools waarvan de broncode volzitten met fouten en allerlei features in de praktijk niet werken.

Dit stelt het beveiligingsbedrijf Sophos, dat de broncode van verschillende malwarestukjes heeft bekeken. Broncode wordt door cybercriminelen vaak niet of nauwelijks getest, waardoor allerlei fouten in de software blijven zitten. Hierdoor werken in de praktijk allerlei features die zijn opgenomen in de APT-tools niet.

Zelf geen exploits ontwikkelen

APT-groepen leggen het af tegen ‘gewone’ cybercriminelen. Cybercriminelen in het algemeen beschikken doorgaans over meer kennis op het gebied van programmeren dan leden van APT-groepen. Ook blijken APT-groepen zelf zelden exploits te ontwikkelen, maar deze vooral uit Metasploit te halen. Deze exploits worden in de meeste gevallen één op één gekopieerd, terwijl in andere gevallen alleen kleine wijzigingen worden aangebracht.

Dit betekent overigens niet dat APT-groepen geen gevaar opleveren voor gebruikers. Sophos waarschuwt voor de aanvallen die dergelijke groepen kunnen opzetten, ook zonder uitgebreide kennis te hebben van programmeren.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1