Criminelen achter APT’s hebben vaak weinig kennis van programmeren

data

Hackersgroepen die achter Advanced Persistent Threats (APT’s) zitten zijn doorgaans slechts programmeurs. De cybercriminelen gebruiken tools waarvan de broncode volzitten met fouten en allerlei features in de praktijk niet werken.

Dit stelt het beveiligingsbedrijf Sophos, dat de broncode van verschillende malwarestukjes heeft bekeken. Broncode wordt door cybercriminelen vaak niet of nauwelijks getest, waardoor allerlei fouten in de software blijven zitten. Hierdoor werken in de praktijk allerlei features die zijn opgenomen in de APT-tools niet.

Zelf geen exploits ontwikkelen

APT-groepen leggen het af tegen ‘gewone’ cybercriminelen. Cybercriminelen in het algemeen beschikken doorgaans over meer kennis op het gebied van programmeren dan leden van APT-groepen. Ook blijken APT-groepen zelf zelden exploits te ontwikkelen, maar deze vooral uit Metasploit te halen. Deze exploits worden in de meeste gevallen één op één gekopieerd, terwijl in andere gevallen alleen kleine wijzigingen worden aangebracht.

Dit betekent overigens niet dat APT-groepen geen gevaar opleveren voor gebruikers. Sophos waarschuwt voor de aanvallen die dergelijke groepen kunnen opzetten, ook zonder uitgebreide kennis te hebben van programmeren.

Meer over
Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1