Consumentenbond stapt naar de rechter wegens updatebeleid van Samsung

hamer-rechter-rechtszaak

De Consumentenbond spant een kort geding aan tegen Samsung vanwege het software-updatebeleid voor Android smartphones. De bond wil dat Samsung Android smartphones sneller van updates voorziet, consumenten beter voorlicht over kritieke veiligheidslekken en meer duidelijkheid verstrekt over de tijd die klanten moeten wachten voordat zij software-updates ontvangen.

De Consumentenbond startte in juli 2015 de campagne ‘Updaten!’ om fabrikanten van Android smartphones aan te sporen software-updates beschikbaar te stellen en consumenten hierover te informeren. Uit een inventarisatie van de bond bleek dat 82% van de onderzochte Samsung telefoons in de twee jaar na introductie niet waren voorzien van de nieuwste versie van Android. De Consumentenbond benadrukt dat software-updates cruciaal zijn om smartphones veilig te houden en gebruikers te beschermen tegen cybercriminelen en verlies van hun persoonlijke gegevens.

Samsung moet klanten beter informeren

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Consumenten worden bij de koop van een Samsung Android toestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software-updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten. Ook geeft Samsung onvoldoende informatie over kritieke veiligheidslekken in zijn Android telefoons, zoals Stagefright. Ten slotte eist de Consumentenbond dat Samsung zijn smartphones ook daadwerkelijk van updates voorziet.”

De Consumentenbond stuurde op 2 december 2015 een sommatiebrief naar Samsung en is vervolgens met de fabrikant in gesprek gegaan. Dit heeft echter niet tot het gewenste resultaat geleid. De Consumentenbond stapt daarom nu naar de rechter. De bond richt zijn pijlen in eerste instantie op Samsung, aangezien dit bedrijf de marktleider van Android smartphones in Nederland is. De Consumentenbond benadrukt echter dat ook andere fabrikanten steken laten vallen bij het updaten van hun toestellen.

Meer over
Lees ook
Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.