Chinese zakenman bekend datadiefstal bij defensiebedrijven

hamer-rechter-rechtszaak

Een Chinese zakenman heeft in een Amerikaanse rechtbank bekend gevoelige informatie te hebben gestolen van Amerikaanse defensiebedrijven, waaronder Boeing. Dit deed de man door IT-systemen en -netwerken van defensiebedrijven te laten hacken.

De man werd in 2014 in Canada aangehouden nadat hij probeerde gestolen informatie te verkopen. Nu bekent de man schuld in de zaak. De zakenman zegt met twee Chinese hackers te hebben samengewerkt. Hij wees hierbij interessante doelwitten aan, waarna zijn twee handlangers deze bedrijven hackten en data stolen.

Gestolen informatie vertalen

Zodra de hackers toegang hadden weten te krijgen tot de IT-systemen van een bedrijf stuurden zij een overzicht van de aanwezige data naar de Chinese zakenhuis, die zelf werkzaam is in de luchtvaartsector. Hij gaf vervolgens aan welke data gestolen moest worden. Zodra de data was buitgemaakt vertaalde de man de data van het Engels naar het Chinees.

De drie zouden onder andere hebben toegeslagen bij Boeing, waar zij 65GB aan data wisten buit te maken. De aanvallers zouden zich onder andere hebben gericht op informatie over het militaire transportvliegtuig C-17 en de straaljagers F-22 en F-35 (Joint Strike Fighter). In totaal zou data over 32 projecten van het Amerikaanse leger zijn gestolen.

Gevangenisstraf en geldboete

De zakenman hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van 250.000 dollar boven het hoofd. De Amerikaanse rechter doet op 13 juli uitspraak in de zaak.

Meer over
Lees ook
‘9 op de 10 inlogpogingen op bedrijfssystemen van Fortune 100-bedrijven is malafide’

‘9 op de 10 inlogpogingen op bedrijfssystemen van Fortune 100-bedrijven is malafide’

Cybercriminelen proberen op grote schaal met behulp van op internet gepubliceerde gestolen inloggegevens in te loggen bij bedrijfssystemen van Fortune 100-bedrijven. Gemiddeld is maar liefst 90% van alle inlogpogingen bij deze bedrijfssystemen malafide. Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Shape Security, dat beveiliging levert tegen geautomati1

Amerikaan opgepakt voor betrokkenheid bij datadiefstal JPMorgan Chase in 2014

Amerikaan opgepakt voor betrokkenheid bij datadiefstal JPMorgan Chase in 2014

Een Amerikaanse man is gearresteerd voor betrokkenheid bij de grootschalige datadiefstal bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase in 2014. De man wordt verdacht van cybercriminaliteit, fraude en witwassen. Dit meldt het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM). Bij de datadiefstal in 2014 werden gegevens buitgemaakt van 83 miljoen klanten van JPMorgan C1

Voormalig klantadviseur VGZ blijkt persoonsgegevens klanten te hebben gestolen

Voormalig klantadviseur VGZ blijkt persoonsgegevens klanten te hebben gestolen

Een oud-medewerker van VGZ blijkt via valse declaraties bijna drie ton van de zorgverzekeraar te hebben weggesluisd naar eigen bankrekeningen. De voormalig klantadviseur heeft daarnaast gegevens van bijna tweehonderd klanten van VGZ gestolen en geprobeerd hiermee valse declaraties in te dienen. Dit blijkt uit een kort geding dat dinsdagmiddag dien1