Chinese zakenman bekend datadiefstal bij defensiebedrijven

hamer-rechter-rechtszaak

Een Chinese zakenman heeft in een Amerikaanse rechtbank bekend gevoelige informatie te hebben gestolen van Amerikaanse defensiebedrijven, waaronder Boeing. Dit deed de man door IT-systemen en -netwerken van defensiebedrijven te laten hacken.

De man werd in 2014 in Canada aangehouden nadat hij probeerde gestolen informatie te verkopen. Nu bekent de man schuld in de zaak. De zakenman zegt met twee Chinese hackers te hebben samengewerkt. Hij wees hierbij interessante doelwitten aan, waarna zijn twee handlangers deze bedrijven hackten en data stolen.

Gestolen informatie vertalen

Zodra de hackers toegang hadden weten te krijgen tot de IT-systemen van een bedrijf stuurden zij een overzicht van de aanwezige data naar de Chinese zakenhuis, die zelf werkzaam is in de luchtvaartsector. Hij gaf vervolgens aan welke data gestolen moest worden. Zodra de data was buitgemaakt vertaalde de man de data van het Engels naar het Chinees.

De drie zouden onder andere hebben toegeslagen bij Boeing, waar zij 65GB aan data wisten buit te maken. De aanvallers zouden zich onder andere hebben gericht op informatie over het militaire transportvliegtuig C-17 en de straaljagers F-22 en F-35 (Joint Strike Fighter). In totaal zou data over 32 projecten van het Amerikaanse leger zijn gestolen.

Gevangenisstraf en geldboete

De zakenman hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van 250.000 dollar boven het hoofd. De Amerikaanse rechter doet op 13 juli uitspraak in de zaak.

Meer over
Lees ook
‘Ruim 50 terabytes aan gevoelige data gestolen door voormalige NSA-medewerker'

‘Ruim 50 terabytes aan gevoelige data gestolen door voormalige NSA-medewerker'

Harold M. wordt ervan verdacht ruim 50 terabyte aan gevoelige data te hebben gestolen. Deze grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie maakt de voormalige NSA-medewerker een geliefd doelwit van buitenlandse inlichtingendiensten. De vrijlating van Harold M. kan de veilig van de VS dan ook in gevaar brengen, stelt de Amerikaanse openbaar aanklager1

Gegevens van 43 miljoen klanten van hostingbedrijf Weebly gestolen

Gegevens van 43 miljoen klanten van hostingbedrijf Weebly gestolen

De gegevens van 43 miljoen klanten van het Amerikaanse hostingbedrijf Weebly zijn gestolen. Ook tenminste 46.000 gebruikers met een Nederlands e-mailadres zijn door de datadiefstal getroffen. Dit meldt Weebly in een verklaring. Aanvallers zouden zowel e-mailadressen als gebruikersnamen, IP-adressen en met bcrypt gehashte wachtwoorden hebben gestol1

NSA-medewerker gearresteerd voor diefstal van spionagesoftware

NSA-medewerker gearresteerd voor diefstal van spionagesoftware

Een medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) is gearresteerd wegens diefstal van data. De man zou spionagesoftware hebben gestolen en hebben laten uitlekken. Dit meldt de New York Times. De medewerker die nu is gearresteerd was voor hetzelfde bedrijf werkzaam als klokkenluider Edward Snowden: Booz Allen Hamilton. De medewerker1