Chinese zakenman bekend datadiefstal bij defensiebedrijven

hamer-rechter-rechtszaak

Een Chinese zakenman heeft in een Amerikaanse rechtbank bekend gevoelige informatie te hebben gestolen van Amerikaanse defensiebedrijven, waaronder Boeing. Dit deed de man door IT-systemen en -netwerken van defensiebedrijven te laten hacken.

De man werd in 2014 in Canada aangehouden nadat hij probeerde gestolen informatie te verkopen. Nu bekent de man schuld in de zaak. De zakenman zegt met twee Chinese hackers te hebben samengewerkt. Hij wees hierbij interessante doelwitten aan, waarna zijn twee handlangers deze bedrijven hackten en data stolen.

Gestolen informatie vertalen

Zodra de hackers toegang hadden weten te krijgen tot de IT-systemen van een bedrijf stuurden zij een overzicht van de aanwezige data naar de Chinese zakenhuis, die zelf werkzaam is in de luchtvaartsector. Hij gaf vervolgens aan welke data gestolen moest worden. Zodra de data was buitgemaakt vertaalde de man de data van het Engels naar het Chinees.

De drie zouden onder andere hebben toegeslagen bij Boeing, waar zij 65GB aan data wisten buit te maken. De aanvallers zouden zich onder andere hebben gericht op informatie over het militaire transportvliegtuig C-17 en de straaljagers F-22 en F-35 (Joint Strike Fighter). In totaal zou data over 32 projecten van het Amerikaanse leger zijn gestolen.

Gevangenisstraf en geldboete

De zakenman hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van 250.000 dollar boven het hoofd. De Amerikaanse rechter doet op 13 juli uitspraak in de zaak.

Lees ook

Kwart organisaties die de publieke cloud gebruiken heeft te maken gehad met datadiefstal

Een kwart van de organisaties die gebruikmaken van de publieke cloud heeft te maken gehad met datadiefstal. Dit is een van de opvallende uitkomsten van het nieuwe McAfee-rapport ‘Navigating a Cloudy Sky: Practical Guidance and the State of Cloud Security’ dat tijdens RSA Conference USA is gepresenteerd. Het rapport geeft een overzicht van de actuele stand van zaken rond cloud gebruik, de belangrijkste zorgen rond private en publieke clouddiensten, de security-implicaties van de cloud en de toename van ‘shadow IT’. Gebrek aan inzicht is een van de grootste uitdagingen bij een transitie naar de cloud....

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

Een Chinese man is gearresteerd voor de verkoop van malware die werd gebruikt om in 2015 data te stelen van IT-systemen van de Amerikaanse Office of Personnel Management. Door de datadiefstal kwamen gegevens van miljoenen Amerikanen op straat te liggen. Dit bevestigen bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan CNN. Een woordvoerder van de FBI bevestigt...

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen. Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Hamilton....