Centraal CERT gaat zorginstellingen ondersteunen bij cyberaanvallen

zorg

Een centraal Computer Emergency Respons Team (CERT) gaat ziekenhuizen en ggz-instellingen ondersteunen indien zij doelwit worden van cyberaanvallen. Het zorg-CERT bestaat uit zes specialisten, die nauw samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 36 instellingen hebben zich tot nu toe bij de zorg-CERT aangemeld.

Zorginstellingen beschikken over veel gevoelige informatie van patiënten en cliënten. Dit maakt de zorg een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen. "Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld last hebben van datalekken waarbij gevoelige patiëntgegevens worden gelekt of getroffen worden door aanvallen van buitenaf waardoor bijvoorbeeld apparatuur niet meer gebruikt kan worden", zegt Nienke van den Berg van zorg-CERT tegen NOS. Tegelijkertijd blijkt uit diverse rapporten dat de beveiliging van websites en computersystemen van veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen te wensen overlaat.

Toegang tot security-experts

"Een zorgverlener kan nooit in zijn eentje het internet in de gaten houden en de expertise verzamelen. Het is de bedoeling dat zich meer ziekenhuizen en ggz-instellingen bij ons aansluiten. Bovendien willen we ook gaan uitbreiden naar andere sectoren in de zorg", zegt Van den Berg. Het zorg-CERT geeft ziekenhuizen en zorginstellingen toegang tot experts op het gebied van security, zonder dat zij deze experts in dienst hoeven te nemen.

De zorg-CERT heeft een startsubsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op termijn moeten deelnemende instellingen voor de zorg-CERT gaan betalen. Momenteel zijn telt het zorg-CERT zes specialisten. Het is de bedoeling dit aantal verder te gaan uitbreiden.

Meer over
Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1