Centraal CERT gaat zorginstellingen ondersteunen bij cyberaanvallen

zorg

Een centraal Computer Emergency Respons Team (CERT) gaat ziekenhuizen en ggz-instellingen ondersteunen indien zij doelwit worden van cyberaanvallen. Het zorg-CERT bestaat uit zes specialisten, die nauw samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 36 instellingen hebben zich tot nu toe bij de zorg-CERT aangemeld.

Zorginstellingen beschikken over veel gevoelige informatie van patiënten en cliënten. Dit maakt de zorg een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen. "Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld last hebben van datalekken waarbij gevoelige patiëntgegevens worden gelekt of getroffen worden door aanvallen van buitenaf waardoor bijvoorbeeld apparatuur niet meer gebruikt kan worden", zegt Nienke van den Berg van zorg-CERT tegen NOS. Tegelijkertijd blijkt uit diverse rapporten dat de beveiliging van websites en computersystemen van veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen te wensen overlaat.

Toegang tot security-experts

"Een zorgverlener kan nooit in zijn eentje het internet in de gaten houden en de expertise verzamelen. Het is de bedoeling dat zich meer ziekenhuizen en ggz-instellingen bij ons aansluiten. Bovendien willen we ook gaan uitbreiden naar andere sectoren in de zorg", zegt Van den Berg. Het zorg-CERT geeft ziekenhuizen en zorginstellingen toegang tot experts op het gebied van security, zonder dat zij deze experts in dienst hoeven te nemen.

De zorg-CERT heeft een startsubsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op termijn moeten deelnemende instellingen voor de zorg-CERT gaan betalen. Momenteel zijn telt het zorg-CERT zes specialisten. Het is de bedoeling dit aantal verder te gaan uitbreiden.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.