Centraal CERT gaat zorginstellingen ondersteunen bij cyberaanvallen

zorg

Een centraal Computer Emergency Respons Team (CERT) gaat ziekenhuizen en ggz-instellingen ondersteunen indien zij doelwit worden van cyberaanvallen. Het zorg-CERT bestaat uit zes specialisten, die nauw samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 36 instellingen hebben zich tot nu toe bij de zorg-CERT aangemeld.

Zorginstellingen beschikken over veel gevoelige informatie van patiënten en cliënten. Dit maakt de zorg een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen. "Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld last hebben van datalekken waarbij gevoelige patiëntgegevens worden gelekt of getroffen worden door aanvallen van buitenaf waardoor bijvoorbeeld apparatuur niet meer gebruikt kan worden", zegt Nienke van den Berg van zorg-CERT tegen NOS. Tegelijkertijd blijkt uit diverse rapporten dat de beveiliging van websites en computersystemen van veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen te wensen overlaat.

Toegang tot security-experts

"Een zorgverlener kan nooit in zijn eentje het internet in de gaten houden en de expertise verzamelen. Het is de bedoeling dat zich meer ziekenhuizen en ggz-instellingen bij ons aansluiten. Bovendien willen we ook gaan uitbreiden naar andere sectoren in de zorg", zegt Van den Berg. Het zorg-CERT geeft ziekenhuizen en zorginstellingen toegang tot experts op het gebied van security, zonder dat zij deze experts in dienst hoeven te nemen.

De zorg-CERT heeft een startsubsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op termijn moeten deelnemende instellingen voor de zorg-CERT gaan betalen. Momenteel zijn telt het zorg-CERT zes specialisten. Het is de bedoeling dit aantal verder te gaan uitbreiden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1