Britse minister: ‘IS wil dodelijke cyberaanvallen uit gaan voeren’

Militanten van Islamitische Staat (IS) werken aan cyberaanvallen op de Britse infrastructuur, waarmee zij proberen dodelijke slachtoffers te maken. Groot-Britannië moet daarom zijn budget voor digitale veiligheid verdubbelen.

Dit stelt de Britse minister van Financiën George Osborne, meldt Reuters. Osborne: “ISI gebruikt internet al langer voor verwerpelijke propaganda doeleinden, radicalisatie en operationele planning.” De groep zou echter proberen ook slachtoffers te maken via cyberaanvallen. “Zij zijn nog niet in staat geweest mensen te vermoorden met cyberaanvallen op onze infrastructuur”, stelt Osborne. “Maar we weten dat zij dit willen en hun best doen deze aanvallen op te zetten.”

De minister van Financiën wil daarom het budget voor cybersecurity verdubbelen tot bijna 1,9 miljard pond in 2020. Osborne benadrukt dat de dreiging vanuit IS deze extra uitgaven rechtvaardigt, ook al wordt in Groot-Britannië juist op allerlei andere uitgaven bezuinigd. “Het internet representeert een kritieke as van potentiële kwetsbaarheid”, aldus de minister. De beslissing het budget te verhogen is overigens al voor de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag genomen.

Lees ook
Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Proofpoint Inc., een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 68% van de grootste Nederlandse retailers achterloopt met elementaire cybersecuritymaatregelen. De bevindingen zijn gebaseerd op een Domain-based Message Authentication, Reporting en Conformance (DMARC) analyse van de top 50 grootste Nederlandse reta1