Britse minister: ‘IS wil dodelijke cyberaanvallen uit gaan voeren’

Militanten van Islamitische Staat (IS) werken aan cyberaanvallen op de Britse infrastructuur, waarmee zij proberen dodelijke slachtoffers te maken. Groot-Britannië moet daarom zijn budget voor digitale veiligheid verdubbelen.

Dit stelt de Britse minister van Financiën George Osborne, meldt Reuters. Osborne: “ISI gebruikt internet al langer voor verwerpelijke propaganda doeleinden, radicalisatie en operationele planning.” De groep zou echter proberen ook slachtoffers te maken via cyberaanvallen. “Zij zijn nog niet in staat geweest mensen te vermoorden met cyberaanvallen op onze infrastructuur”, stelt Osborne. “Maar we weten dat zij dit willen en hun best doen deze aanvallen op te zetten.”

De minister van Financiën wil daarom het budget voor cybersecurity verdubbelen tot bijna 1,9 miljard pond in 2020. Osborne benadrukt dat de dreiging vanuit IS deze extra uitgaven rechtvaardigt, ook al wordt in Groot-Britannië juist op allerlei andere uitgaven bezuinigd. “Het internet representeert een kritieke as van potentiële kwetsbaarheid”, aldus de minister. De beslissing het budget te verhogen is overigens al voor de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag genomen.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.