Britse minister: ‘IS wil dodelijke cyberaanvallen uit gaan voeren’

Militanten van Islamitische Staat (IS) werken aan cyberaanvallen op de Britse infrastructuur, waarmee zij proberen dodelijke slachtoffers te maken. Groot-Britannië moet daarom zijn budget voor digitale veiligheid verdubbelen.

Dit stelt de Britse minister van Financiën George Osborne, meldt Reuters. Osborne: “ISI gebruikt internet al langer voor verwerpelijke propaganda doeleinden, radicalisatie en operationele planning.” De groep zou echter proberen ook slachtoffers te maken via cyberaanvallen. “Zij zijn nog niet in staat geweest mensen te vermoorden met cyberaanvallen op onze infrastructuur”, stelt Osborne. “Maar we weten dat zij dit willen en hun best doen deze aanvallen op te zetten.”

De minister van Financiën wil daarom het budget voor cybersecurity verdubbelen tot bijna 1,9 miljard pond in 2020. Osborne benadrukt dat de dreiging vanuit IS deze extra uitgaven rechtvaardigt, ook al wordt in Groot-Britannië juist op allerlei andere uitgaven bezuinigd. “Het internet representeert een kritieke as van potentiële kwetsbaarheid”, aldus de minister. De beslissing het budget te verhogen is overigens al voor de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag genomen.

Lees ook
"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

Proofpoint, een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 32% van 25 bedrijven (NL25) op de Amsterdam Exchange Index (AEX) achterlopen op het gebied van primaire cybersecuritymaatregelen. Hierdoor lopen klanten en leveranciers hoger risico op imitatie aanvallen via e-mail.

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Arctic Wolf Security incident respons services nu ook beschikbaar in EMEA

Arctic Wolf Security incident respons services nu ook beschikbaar in EMEA

Arctic Wolf breidt zijn incident respons-activiteiten, waaronder zijn bekroonde Incident Response (IR) JumpStart Retainer uit naar EMEA en Australië/Nieuw-Zeeland (ANZ). Dit nieuwe incident respons-aanbod biedt klanten in EMEA, Australië/Nieuw-Zeeland, deelnemers aan het Arctic Wolf Partner Program en cyberverzekeringspartners een gevarieerd en co1