Banken: ‘Identificatiedienst iDIN verwerkt geen financiële gegevens’

Nederlandse banken maken het sinds kort mogelijk via de dienst iDIN in te loggen aan webwinkels, bedrijven en instellingen. Bij sommige gebruikers roept dit vragen op over veiligheid en de bescherming van persoonlijke en financiële gegevens. Betaalvereniging Nederland benadrukt dat er geen financiële gegevens van klanten worden verwerkt, zoals saldo- en betaalgegevens.

“Met iDIN worden geen financiële gegevens van klanten verstrekt, zoals saldo- en betaalgegevens. Via iDIN worden alleen beperkte persoonsgegevens van een particuliere bankklant aan een iDIN-acceptant (webwinkel, bedrijf of instelling) verstrekt: geslacht, naam, adres en leeftijdsindicatie of geboortedatum. Die gegevens zijn al bekend bij de bank, vanaf het moment dat de klant daar een rekening opent”, schrijft Betaalvereniging Nederland in een verklaring op haar website.

Expliciete toestemming van de klant

Iedere keer dat een bank via iDIN door een acceptant wordt gevraagd om persoonsgegevens van een klant te verstrekken kan de klant precies inzien om welke gegevens het gaat. Voordat de bank deze gegevens mag doorsturen naar de acceptant moet de klant hier eerst expliciet toestemming voor geven. Banken krijgen van iDIN-acceptanten verder geen inzage in wat hun klanten doen of zien op de websites van de acceptanten. Banken kunnen dus niet zien welke webpagina’s klanten bezoeken of welke handelingen en/of bestellingen zij uitvoeren.

“Wanneer een klant er op de website van een acceptant voor kiest om zich te identificeren of in te loggen met iDIN, wordt hij doorgestuurd naar een beveiligde iDIN-webpagina van zijn eigen bank. Nadat de klant bij zijn bank goedkeuring heeft gegeven voor identificatie of inloggen met iDIN, stuurt de bank hem weer terug naar de website van de acceptant. Een bank heeft geen directe toegang tot de systemen en de website van een acceptant, net zomin als een iDIN-acceptant directe toegang heeft tot de systemen en de website van een bank. Tussen een bank en een acceptant worden via iDIN uitsluitend goed versleutelde en beveiligde gegevens uitgewisseld, de gegevens waar de klant toestemming voor heeft gegeven”, schrijft Betaalvereniging Nederland.

Geen commerciële doelen

Ook benadrukt de vereniging dat alle banken die iDIN aanbieden beloven zorgvuldig en vertrouwelijk om te gaan met de persoons- en gebruiksgegevens van hun klanten. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt, tenzij de banken hier wettelijk toe verplicht worden. Daarnaast benadrukt Betaalvereniging Nederland dat de gegevens niet voor eigen commerciële doelen zullen worden gebruikt.

Meer over
Lees ook
Target schikt voor 39,4 miljoen dollar met banken en kredietverleners

Target schikt voor 39,4 miljoen dollar met banken en kredietverleners

Target treft een schikking met banken en kredietverleners die door een datalek eind 2013 schade hebben geleden. De Amerikaanse retailer betaalt in totaal 39,4 miljoen dollar aan de partijen. Eind 2013 werd Target doelwit van een groep cybercriminelen die malware wisten te plaatsen op de Point of Sales systemen van een flink aantal filialen van de1

Cybercriminelen chanteren Griekse banken

Cybercriminelen chanteren Griekse banken

Drie Griekse banken worden mogelijk gechanteerd door hackers. De aanvallers zouden vorige week de systemen van de banken voor online bankieren hebben platgelegd. De cybercriminelen dreigen de infrastructuur voor langere tijd onbereikbaar te maken en eisen een betaling in bitcoins. Dit meldt de Griekse krant Ekathimerini op basis van anonieme bronn1

Ethische hackers testen beveiliging van banken

Ethische hackers testen beveiliging van banken

Ethische hackers gaan in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) de beveiliging van financiële instellingen op de proef nemen. Door de banken gericht aan te vallen moeten eventuele kwetsbaarheden in de IT-systemen van banken aan het licht komen. Dit meldt de DNB aan De Telegraaf. Bij de proef wordt niet alleen gekeken of hackers in staat zijn de1