Artsen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp

zorg

Artsen in Nederlandse ziekenhuizen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp. Het gaat onder andere om foto’s van aandoeningen, die worden verstuurd om collega’s op afstand mee te kunnen laten kijken en om advies te vragen.

Dit melden medici uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen aan NRC Q. Patiëntenfederatie NPCF herkent zich in het beeld en stelt ook zelf signalen te ontvangen over artsen die patiënteninformatie uitwisselen per WhatsApp.

Zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie

Het gebruik van WhatsApp is niet zonder risico. “De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht,” zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), tegenover NRC Q. “Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.”

De regels verbieden het gebruik van WhatsApp niet. Het is daarnaast niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit onderwerp. Zo verwijst Artsenfederatie KNMG voor de invullen van de richtlijnen op de gedragscodes van ziekenhuis. De Vereniging van Ziekenhuis verwijst juist naar de Federatie van Medische Specialisten, die op haar beurt weer verwijst naar de KNMG. Algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes voor social media verbieden het gebruik van WhatsApp niet.

Meer over
Lees ook
Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1