Artsen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp

zorg

Artsen in Nederlandse ziekenhuizen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp. Het gaat onder andere om foto’s van aandoeningen, die worden verstuurd om collega’s op afstand mee te kunnen laten kijken en om advies te vragen.

Dit melden medici uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen aan NRC Q. Patiëntenfederatie NPCF herkent zich in het beeld en stelt ook zelf signalen te ontvangen over artsen die patiënteninformatie uitwisselen per WhatsApp.

Zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie

Het gebruik van WhatsApp is niet zonder risico. “De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht,” zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), tegenover NRC Q. “Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.”

De regels verbieden het gebruik van WhatsApp niet. Het is daarnaast niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit onderwerp. Zo verwijst Artsenfederatie KNMG voor de invullen van de richtlijnen op de gedragscodes van ziekenhuis. De Vereniging van Ziekenhuis verwijst juist naar de Federatie van Medische Specialisten, die op haar beurt weer verwijst naar de KNMG. Algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes voor social media verbieden het gebruik van WhatsApp niet.

Meer over
Lees ook
Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).