Arrestatie na dreigementen over DDoS aanval op Belastingdienst

Handboeien

Het cybercrimeteam van de Eenheid Midden-Nederland heeft in samenwerking met het team high tech crime van de Landelijke Eenheid een verdachte opgepakt die dreigde de website van de belastingdienst via een DDoS aanval plat te leggen. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Alkmaar.

De jongen zou op dinsdag 29 maart en woensdag 30 maart op social media berichten hebben verspreidt dat de website van de belastingdienst doelwit zou worden van een cyberaanval. Het zou hierbij gaan om een DDoS aanval, waarmee de website tijdelijk onbereikbaar wordt gemaakt. Uit de berichtgeving bleek dat de aanvaller met zijn cyberaanval wilde zorgen dat mensen hun belastingaangifte niet op tijd zouden kunnen indienen.

Naar aanleiding van de berichten is de politie een onderzoek gestart, waarbij de 17-jarige Alkmaarder in beeld kwam. Hierop is de jongen aangehouden. Het onderzoek naar de dreiging loopt nog. De politie sluit niet uit op termijn meer aanhoudingen te zullen doen.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.