Arrestatie na dreigementen over DDoS aanval op Belastingdienst

Handboeien

Het cybercrimeteam van de Eenheid Midden-Nederland heeft in samenwerking met het team high tech crime van de Landelijke Eenheid een verdachte opgepakt die dreigde de website van de belastingdienst via een DDoS aanval plat te leggen. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Alkmaar.

De jongen zou op dinsdag 29 maart en woensdag 30 maart op social media berichten hebben verspreidt dat de website van de belastingdienst doelwit zou worden van een cyberaanval. Het zou hierbij gaan om een DDoS aanval, waarmee de website tijdelijk onbereikbaar wordt gemaakt. Uit de berichtgeving bleek dat de aanvaller met zijn cyberaanval wilde zorgen dat mensen hun belastingaangifte niet op tijd zouden kunnen indienen.

Naar aanleiding van de berichten is de politie een onderzoek gestart, waarbij de 17-jarige Alkmaarder in beeld kwam. Hierop is de jongen aangehouden. Het onderzoek naar de dreiging loopt nog. De politie sluit niet uit op termijn meer aanhoudingen te zullen doen.

Meer over
Lees ook
Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare heeft bekendgemaakt dat het heeft meegeholpen bij de onthulling van een nieuwe zero-day kwetsbaarheid, genaamd 'HTTP/2 Rapid Reset'. Deze wereldwijde kwetsbaarheid geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om aanvallen te genereren die groter zijn dan alles wat er in het verleden op het internet is gebeurd.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1