Apple, Samsung, Microsoft en The Linux Foundation reageren op zero-day lekken van CIA

usa-flag-thomas-ricks

Zowel Apple, Samsung, Microsoft als The Linux Foundation hebben gereageerd op de zero-day lekken in onder andere Windows, Linux, Android en iOS die de CIA volgens Wikileaks in handen heeft. De reactie van Google is het meest uitgebreid. Het bedrijf geeft aan dat veel kwetsbaarheden die worden beschreven al langer bekend zijn bij het bedrijf en in de meest recente versie van iOS al zijn verholpen.

Wikileaks maakt onlangs onder de noemer ‘Vault 7’ een grote hoeveelheid documenten van de CIA openbaar. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse opsporingsinstantie een fors aantal kwetsbaarheden in handen heeft die kunnen worden misbruikt om in te breken op apparaten van verdachten. Het gaat hierbij om kwetsbaarheden in onder andere Windows, Linux, Android en iOS. Voor iOS worden in de documenten veertien beveiligingsproblemen beschreven.

Zero-day lekken

Het zou gaan om zero-day beveiligingslekken. Dit zijn lekken die nog niet eerder zijn ontdekt en niet bekend zijn bij de fabrikant van software. Deze kwetsbaarheden zijn hierdoor niet gedicht via beveiligingsupdates. Door deze kwetsbaarheden gericht te gebruiken om apparaten van verdachten binnen te dringen kunnen deze lekken langere tijd onopgemerkt worden gebruikt.

Apple spreekt nu dus tegen dat alle kwetsbaarheden in iOS die worden beschreven in de documenten zero-day lekken zijn. “Onze initiële analyse wijst uit dat veel problemen die vandaag zijn uitgelekt al verholpen zijn in de laatste versie van iOS”, meldt Apple. Het bedrijf werkt aan een oplossing voor andere problemen, die dus nog niet eerder bekend waren bij Apple. Om hoeveel zero-day kwetsbaarheden het gaat maakt Apple niet bekend.

Samsung, Microsoft en The Linux Foundation

Ook Samsung, Microsoft en The Linux Foundation hebben gereageerd op onthullingen van Wikileaks. Samsung, wiens smart tv’s volgens de documenten afgeluisterd kunnen worden, meldt aan verschillende media dat het beschermen van de privacy van klanten en de beveiliging van diens apparaten een topprioriteit is voor het bedrijf. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de documenten en de zaak met spoed te onderzoeken. Microsoft geeft eveneens aan de zaak te onderzoeken.

Nicko van Someren, chief technology officer van The Linux Foundation zegt tegenover de BBC: “Linux is een zeer breed gebruikt besturingssysteem, met een enorme installed base verspreid over de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overheidsinstanties van veel landen zich richten op Linux, evenals de vele closed source platformen die zij geprobeerd hebben te compromitteren.”

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...