CIA kan met zero-day lekken smartphones en smart tv’s afluisteren

usa-flag-thomas-ricks

De CIA beschikt over zero-day kwetsbaarheden in zowel Windows, iOS, Android en Linux. De Amerikaanse opsporingsinstantie houdt deze beveiligingsproblemen bewust geheim om verdachten te kunnen afluisteren. Onder andere smart tv’s en smartphones kunnen door de overheidsinstantie worden afgeluisterd.

Dit blijkt uit nieuwe documenten die klokkenluiderssite Wikileaks onder de naam ‘Vault 7’ heeft gepubliceerd. In totaal gaat het om 7.818 documenten en 943 bijlagen. In de documenten is onder andere informatie terug te vinden over cyberwapens die de CIA in handen heeft. Zo blijkt de dienst te beschikken over duizenden trojans, malware en hacktools. De CIA zou onder andere beschikken over 24 zero-day beveiligingslekken in het besturingssysteem Android.

Zero-day lekken

Zero-day lekken zijn voor een opsporingsinstantie zeer waardevol, aangezien deze kwetsbaarheden niet bij de fabrikant bekend zijn. De fabrikant kan de beveiligingsproblemen hierdoor niet dichten, waardoor een dienst als de CIA deze langere tijd kan gebruiken om in te breken op apparaten van verdachten. Het gebruik van dit soort beveiligingslekken brengt echter ook risico’s meer voor onschuldige gebruikers. Het is immers niet te zeggen wie een zero-day kwetsbaarheid nog meer ontdekt. Zo kunnen cybercriminelen de beveiligingslekken misbruiken voor financieel gewin.

Uit de documenten komt ook de tool Weeping Angel naar voren. Dit is een tool die specifiek is ontwikkeld om Samsung smart tv’s aan te vallen. In de documenten wordt onder andere gesproken over een aanval waarbij een TV die wordt uitgeschakeld in de praktijk ongemerkt actief blijft, zodat deze gesprekken kan afluisteren en informatie kan doorsturen naar servers van de CIA. De tool die hiervoor is ontwikkeld zou in samenwerking met de Britse geheime dienst MI5 zijn gebouwd. Daarnaast een platform genaamd HIVE beschreven, waarmee zowel de platformen Windows, OS X, Solaris, Linux en MikroTik kunnen worden aangevallen.

Geïsoleerde machines aanvallen

Daarnaast beschikt de CIA over Hammer Drill, een virus dat specifiek gericht is op het aanvallen van systemen die niet zijn verbonden met internet. De malware zou daarnaast een ‘air gapping’ functionaliteit bevatten. Deze functionaliteit maakt het mogelijk ondanks het ontbreken van een internetverbinding toch te communiceren met andere machines, in de hoop dat deze wel met internet zijn verbonden. Een dergelijke functionaliteit maakt het mogelijk kleine hoeveelheden data van geïsoleerde machines naar de buitenwereld te sturen. Onder andere de Israëlische Ben-Gurion Universiteit heeft hiervoor een aantal methodes ontwikkeld (1, 2, 3)

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.