Apple, Samsung, Microsoft en The Linux Foundation reageren op zero-day lekken van CIA

usa-flag-thomas-ricks

Zowel Apple, Samsung, Microsoft als The Linux Foundation hebben gereageerd op de zero-day lekken in onder andere Windows, Linux, Android en iOS die de CIA volgens Wikileaks in handen heeft. De reactie van Google is het meest uitgebreid. Het bedrijf geeft aan dat veel kwetsbaarheden die worden beschreven al langer bekend zijn bij het bedrijf en in de meest recente versie van iOS al zijn verholpen.

Wikileaks maakt onlangs onder de noemer ‘Vault 7’ een grote hoeveelheid documenten van de CIA openbaar. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse opsporingsinstantie een fors aantal kwetsbaarheden in handen heeft die kunnen worden misbruikt om in te breken op apparaten van verdachten. Het gaat hierbij om kwetsbaarheden in onder andere Windows, Linux, Android en iOS. Voor iOS worden in de documenten veertien beveiligingsproblemen beschreven.

Zero-day lekken

Het zou gaan om zero-day beveiligingslekken. Dit zijn lekken die nog niet eerder zijn ontdekt en niet bekend zijn bij de fabrikant van software. Deze kwetsbaarheden zijn hierdoor niet gedicht via beveiligingsupdates. Door deze kwetsbaarheden gericht te gebruiken om apparaten van verdachten binnen te dringen kunnen deze lekken langere tijd onopgemerkt worden gebruikt.

Apple spreekt nu dus tegen dat alle kwetsbaarheden in iOS die worden beschreven in de documenten zero-day lekken zijn. “Onze initiële analyse wijst uit dat veel problemen die vandaag zijn uitgelekt al verholpen zijn in de laatste versie van iOS”, meldt Apple. Het bedrijf werkt aan een oplossing voor andere problemen, die dus nog niet eerder bekend waren bij Apple. Om hoeveel zero-day kwetsbaarheden het gaat maakt Apple niet bekend.

Samsung, Microsoft en The Linux Foundation

Ook Samsung, Microsoft en The Linux Foundation hebben gereageerd op onthullingen van Wikileaks. Samsung, wiens smart tv’s volgens de documenten afgeluisterd kunnen worden, meldt aan verschillende media dat het beschermen van de privacy van klanten en de beveiliging van diens apparaten een topprioriteit is voor het bedrijf. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de documenten en de zaak met spoed te onderzoeken. Microsoft geeft eveneens aan de zaak te onderzoeken.

Nicko van Someren, chief technology officer van The Linux Foundation zegt tegenover de BBC: “Linux is een zeer breed gebruikt besturingssysteem, met een enorme installed base verspreid over de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overheidsinstanties van veel landen zich richten op Linux, evenals de vele closed source platformen die zij geprobeerd hebben te compromitteren.”

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1